När det gäller torsk är vattnet också ganska viktigt, men det påverkar inte riktigt på samma sätt som för kveiten. Bara man har drag i vattnet och man fiskar på rätt sida av grunden så kan man i stort sett fiska hela tiden på grunden. Förutsatt att man letar upp vart det står betesfisk. Vi brukar vilja fiska på ungefär samma tider som kveiten, 2 timmar innan topp på vattnet och 2 timmar efter.

Hur letar vi upp vart det står torsk?

Många vill åka ut till första bästa grund och köra upp på toppen och bara släppa ner där direkt för att sedan snurra fram och tillbaka på toppen utav grundet. Men riktigt så funkar det inte. Visst kan och får man fisk där uppe på toppen, men det är inte riktigt där dom där stora fiskarna står.

Vi brukar göra så här; När vi skall fiska torsk så bestämmer vi oss först för ett område där vi skall börja leta efter torsken. Det kan vara ett område med ganska många grund inom ett litet område, men då håller vi oss i det området till att börja med för att lägga ner lite tid på att leta efter fisken.

När vi kommit fram till det första grundet i området där vi vill fiska, då kör vi upp på grundet och stannar båten enbart för att se i vilken riktining båten driver. När vi sen vet i vilken riktning vi har driften så åker vi till kanten på grundet där det börjar bli djupare, på ”läsidan” av grundet. När vi sedan driver västerut med båten så är det på västsidan utav grundet vi kommer bedriva fisket. Nu är vi alltså på kanten av grundet där det börjar bli djupare, här börjar vi nu att köra runt och leta betesfisk med ekolodet.

Vi kör runt och runt på västsidan utav grundet tills vi hittar betesfisken. När vi nu har hittat betesfisken som vi helst vill ha en bit upp från botten (säg att vi har hittat betesfisken där det är 47 m djupt så vill vi helst ha fisken några meter upp från botten och ganska samlad) här kommer vi bedriva fisket och detta under betesfiskestimmet. Ser man nu några streck på ekolodet under betesfisken som går uppåt och sedan neråt då vet vi att här finns det torsk under betesstimmet som jagar. Vi letar alltså helt enkelt upp betesfisken på läsidan utav grundet innan vi börjar fiska, driver över det och kör tillbaka.

Metoder och utrustning

Här använder vi samma utrustning som till kveiten: jigg, lekande,ringar, 1,0-1,2mm nylon, ett bra spö på 20-30 lbs och en rulle med bra och jämn broms men med lite mer linkapacitet. Vi använder även den ruskigt effektiva pilken Clownpilk som väger 300g. Denna tillsammans med en upphängare, t.ex. en gummimakk eller någon typ av bläckfisk är ruskigt effektivt.

Man kan även använda sig utav någon färdigknuten häckla som finns i alla dess former. Men tänk på att inte ha för många krokar på den, det kan bli tungt att drilla 3-4 tiokilos torskar som drar åt alla håll och kanter samtidigt.

Fiskar vi nu med jigg 250-510g så kommer vi selektera bort det mesta utav den mindre torsken. Att fiska med jigg ökar alltså chanserna att få större torsk. Då gör man så här att man släpper ner sin jigg genom betesstimmet ner till botten, och när man når botten känner man att det dunsar till och linan blir slack. Då vevar vi upp någon meter, ca ett varv på rullen med veven. Nu börjar man arbeta med jiggen med relativt långsamma rörelser, ofta kan man låta vågorna på havet sköta just rörelserna på jiggen. När man känner att torsken sväljer jiggen är det bara till att göra mothugget. Här finns det även en stor chans att det hugger på en kveite, dom går också och jagar i betestimmen runt grunden.

Fler tips

Fiskar man med pilk så fungerar Clownpilk 300g alldeles ypperligt. Det är den enda pilk vi använder över huvud taget om vi fiskar fiskar med pilk. Ovanför den så hänger man på en gummimakk eller någon gummibläckfisk, eller om man rent utav vill använda en färigknuten häckla eller liknande. Men en Clownpilk 300g och 1 gummimakk är att rekomendera, man kan även hänga på en gummimakk i den övre ringen på pilken om man vill optimera chanserna ännu lite till.

Nu kör vi ner pilken genom stimmet och fiskar någon meter ovanför botten där torsken står. Med pilk kan man göra lite mer brutala ryck, s.k. torskryck. Då far pilken upp och ner som en tok och detta lockar torsken väldigt mycket. Även på pilk har det kommit upp extremt mycket kveite ute på grunden, många väldigt stora med, några över 100kg!

Här kan man fiska torsk med betesfisk på olika sätt, t.ex. med bom och släptafs. Men kom ihåg att man inte får använda levande bete, bara dött. Så dra upp några sejar och avliva dom snabbt så har du bete ett tag. Betesfisk mellan 800g – 1,5kg är bra storlek på betesfisken. Var beredd och försiktig när du fiskar på detta sätt för nafsar det lite försiktigt är det sannorlikt en kveite som är och nafsar. Vänta då tills du får tyngd i spöt och gör ett mothugg. Gör du mothugg för tidigt rycker du med all sannolikhet ut betesfisken ur munnen på fisken. Oftast när du får torsk på denna metoden så känner du att det lättar i spöt istället eftersom torsken oftast tar betesfisken och simmar lite uppåt för att svälja betesfisken. Så ha lite is i magen och gör mothugget när du känner att torsken har svalt betet.

(I vår shop på campen har vi allt ni behöver till detta fisket).

Roliga fakta

Det händer mycket spännande under en säsong i Helnessund. Visste du tex att den längsta hälleflundra som fångades 2018 mätte hela 213 cm och fångades utav Stipo Lipovac. Under 2018 fångades och återutsläpptes rekordmånga hälleflundror i Helnessund, många stora runt 2 m! Den tyngsta torsken under säsongen drog ner vågen till hela 28 kg, och det drogs otroligt mycket stor torsk mellan 15-20 kg

Vad händer mer under en säsong? Se nedan för mer roliga fakta:

brödlimpor serveras

kilo kaffe kokas

resor rullar bussen

tim/natt sover Ola

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så missar du inga nyheter ifrån oss!